Hasarlı araç alım satım işlemlerinizde sizlere destek sağlayarak uygun fiyatlarla hizmet vermekteyiz.
Hasarlı Araç Nedir?
Hasarlı araç, aracınızla bir kaza geçirmeniz ya da çeşitli doğal afetler, yangın gibi olaylar neticesinde aracınızın büyük zarar görmesidir. Bu zararlar ekspertiz raporlarıyla belirlenerek, hasar oran tespiti yapılmaktadır. Yapılan değerlendirmeye göre aracın hasarının giderilmesi için yapılacak masrafların, aracın piyasa bedeli karşılığına denk gelmesi ya da aşması durumunda hasar oranı %100 olarak kabul edilir. Yani araç tam hasarlıdır denmektedir. Hasar %100 olmasa dahi aracın onarımı için gereken toplam masraf tutarı, araç bedelinin %70’ine denk geliyorsa bu durumda aracın tekrar kullanımı sağlıklı olarak değerlendirilmemektedir. Bu kadar yüksek hasar alan bir araç trafikte tehlike yaratarak, başka kazalara yol açabilir.
Hasarlı Araçlar Nasıl Satılır?
Hasarlı araç alım satım, hasarlı araç alan firmalar, kazalı araç alan firmalar, kazalı araç alım satım, hasarlı araç satışı işlemlerinde farklı yöntemler söz konusu olabilmektedir. Eğer aracınız kaskoluysa, hasara bağlı olarak sigorta firmasından araç bedelini almanız mümkündür. Bu durumda sigorta firmaları size poliçede belirtilen araç değeri tutarında ödeme gerçekleştirmektedir. Eğer aracınızın kaskosu bulunmuyorsa, bu durumda aracınızı otomobil parçaları satışı gerçekleştiren firmalara, ikinci el araç al-satıcılara ya da bireysel olarak hasarlı bir aracı satın almak isteyen kişilere satabilirsiniz. Araç hasarlı hale gelince daha uygun bir fiyattan satışa sunulmaktadır. Bu durumda araç almak isteyen kişiler, hasar onarım masraflarına katlanmayı göze alarak, hasarlı araç satın alma yoluna gidebilmektedir.
Hasarlı Araç Alımında Dikkat Edilmesi Gerekenler
Hasarlı araç alım satım işlemlerinde aracı hasarlı şekilde satın almak tehlikeli sonuçlar doğurabilmektedir. Bu noktada fiyat avantajı sağlaması bakımından riskleri göze alan kişiler, hasarlı araçları satın almak istemektedir. Araçta değişen parça bulunması, lokal ya da tamamen boyanmış olması, sigorta kayıtlarında büyük bedelli kazaların bulunması araç değerlerini düşüren en önemli etkenlerdendir. Kimi zaman alacağı aracın hasarlı olduğu konusunda bilgi sahibi olan alıcılar kimi zaman aracı hasarsız zannederek, aracın değerinin çok üzerinde bir fiyat ödeyerek hasarlı araç satın alabilmektedir.
Aracın Hasarlı Olduğu Nasıl Anlaşılır?
Aracın hasarlı olup olmadığını anlamak için mutlaka bir uzman desteğine ihtiyaç bulunmaktadır. Bu noktada bir otomobil ustasından, oto ekspertiz firmalarından yardım almanız mümkündür. Hasarlı araç alım satım yapmak istemiyorsanız aracınızı profesyonel şekilde kontrol ettirmeniz en sağlıklı yöntem olacaktır. Bunun yanı sıra kaza yapmış araçlar sorgulama yapılarak tespit edilmektedir. Kaza sonrası hasar kaydı oluşturulmaktadır. E- devlet üzerinden hasar kaydı sorgulaması yapılabilmektedir. Bunun için e devlet şifresi sahibi olmanız ve araç plaka bilgilerinizi vermeniz yeterli olmaktadır.
Tramer Kaygı Sorgulama
Tramer araçların kaza bilgilerinin trafik sigortası kapsamında kayıt altında tutulduğu yerdir. Eğer araç kazaya karışmışsa, bu sorgulama sayesinde kaza sonucu ortaya çıkan hasar tutarını ve kazada aracın aldığı hasarın ne denli fazla olduğunu sorgulayabilirsiniz. Bunun için aracın bazı özel bilgilerine ihtiyaç duyulmaktadır. Hasarlı araç alım satım yapmadan önce aracın plakasının yanı sıra şasi no ve motor no bilgilerinin bilinmesi gerekmektedir. Bu bilgiler araç ruhsatında yer almaktadır. TC kimlik numaranız ve araç bilgilerinizle SMS ile tramer kaydını öğrenmeniz mümkündür. Tramer kaydı, eğer hasarlı bir aracı satın almak istemiyorsanız size büyük kolaylık sağlayacaktır. Bu sayede dolandırıcılardan ve aracının hasarsız olduğunu iddia ederek yalan söyleyen kişilere paranızı kaptırmaktan kurtulabilirsiniz.
Hasarlı Aracı Aldıktan Sonra Dikkat Edilecekler
Bilerek ve isteyerek satın aldığınız hasarlı araçlar ile trafiğe çıkmadan gerekli bakım ve onarım işlemlerini yaptırmanız gerekmektedir. Özellikle aracın teknik aksamında var olan arızalar, sizin can güvenliğiniz için tehlike oluşturabilir. Bu nedenle hasarlı parçaların onarılması ya da yenileriyle değiştirilmesi son derece önemlidir.